Consiliere: 00 40 31 224 9954
Română
Română English Deutsch Polski Slovensky

Şi Uniunea Europeană recunoaşte dietele bogate în proteine

De mai multe decenii are loc o dezbatere privind cea mai eficientă dietă. În prezent, se pare, că dietele pe bază de proteine sunt absolut pe primul loc.

Începând cu anii ’80, pe plan mondial se observă o creştere continuă a numărului de persoane supraponderale, obeze şi a celor care suferă de obezitate patologică. În zilele noastre obezitatea este considerată deja o epidemie în părţile mai dezvoltate ale lumii cu toate consecinţele sale sociale şi individuale: incidenţa tot mai ridicată a bolilor cardiovasculare, respiratorii, locomotorii, tumorale, metabolice (diabet zaharat, nivelul ridicat de lipide în sânge, boli hepatice, biliare şi pancreatice, gută) şi a reacţiilor depresive. Datele statistice privind sănătatea publică din Uniunea Europeană indică aceleaşi tendinţe: mai mult de jumătate din populaţia de peste 15 ani are o greutate corporală ce depăşeşte limita optimă (deci este supraponderal) şi fiecare al cincilea adult suferă de obezitate. Greutatea corporală sănătoasă poate fi atinsă în mai multe moduri. În ultimul timp, par să aibă câştig de cauză dietele bogate în proteine care au, în general, şi un conţinut redus de carbohidraţi (diete high-protein—low-carb). Pe baza rezultatelor ştiinţifice nutriţioniştii sunt de acord că alimentele bogate în proteine, împreună cu carbohidraţii cu un index glicemic redus, reprezintă cea mai bună metodă pentru reducerea greutăţii. Rezultatele cercetărilor sunt recunoscute şi de Uniunea Europeană.

Dieta pe bază de proteine este una dintre cele mai populare metode de slăbire – un mod rapid şi eficient de a pierde greutate. Rezoluţia oficială a Consiliului European (2006) recunoaşte faptul că dietele bogate în proteine au ca efect scăderea greutăţii. Universitatea din Londra, precum şi cea din Copenhaga au efectuat cercetări în legătură cu dieta bogată în proteine. Ambele universităţi au confirmat rolul acesteia în reducerea greutăţii corporale. Cele mai recente rezultate obţinute în trecut şi în prezent în cadrul unui studiu internaţional, DIOGENES, sunt prezentate continuu la Congresele Europene despre Obezitate. Rezultatele acestor cercetări confirmă faptul că, dintre cele studiate, cea mai eficientă metodă atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung s-a dovedit a fi cea cu un conţinut ridicat de proteine şi cu un index glicemic redus (adică cu carbohidraţi care sunt absorbiti încet).

Într-un studiu efectuat în Statele Unite s-au studiat obiceiurile de alimentaţie a cca. 82000 de sore medicale timp de 20 de ani. S-a constatat că la sorele care au preferat alimentele cu un conţinut redus de carbohidraţi şi bogate în proteine, riscul complicaţiilor legate de obezitate a scăzut cu 30%. Pe baza acestor rezultate, recomandarea unei alimentaţii bogate în proteine este o tendinţă din ce în ce mai puternică în Europa de Vest.

Se pare că rezultatele de mai sus şi practica internaţională sunt susţinute şi de faptul că Programul general de depistare a bolilor din Ungaria 2010-2020 a ales ca partener oficial dieta pe bază de proteine Turbo dieta®, singurul partener oficial în privinţa metodei de slăbire, care este un susţinător angajat al dietelor complexe dezvoltate cu profesionalism în lupta împotriva supraponderalităţii. Aceste produse sunt distribuite şi în Ungaria. În cadrul programului, în perioada 2010-2020 se vor efectua anual studii complexe în 125 de locaţii din Ungaria, în care se va oferi consultanţă privind prevenirea obezităţii şi privind stilul de viaţă, care se va adresa tinerilor, familiilor, pensionarilor şi, în general, tuturor celor pentru care sănătatea este importantă.  Specialiştii Centrului Turbo Dieta® din Ungaria vor ajuta persoanele participante la acest program de depistare prin prezentarea posibilităţilor în asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi prin consultanţă pentru slăbire.

Cei interesaţi pot să se familiarizeze cu diferitele Programe de slăbire Turbo dieta® » care, spre deosebire de majoritatea metodelor dietetice, nu duc la pierderea masei musculare şi stimulează organismul să descompună ţesutul adipos. În timpul aplicării metodei nu apare senzaţia de foame pentru că proteinele sunt extrem de hrănitoare şi intensifică senzaţia de satietate. Praful shake cu enzime conţine, pe lângă proteine, nutrienţii, vitaminele şi oligoelementele necesare într-o proporţie adecvată. În cursul dietei nivelul insulinei rămâne normal, iar procesele metabolice capătă un ritm optim. Datorită aportului de proteine de calitate, într-o cantitate corespunzătoare, organismul va beneficia de toţi nutrienţii consumaţi şi va acoperi deficitul de energie cauzat de un aport mai redus de energie din propriile depozite adipoase.


Câteva informaţii privind proteinele

• Proteinele sunt principalele substanţe constitutive ale organismului. Muşchii noştri conţin 18-20% proteine.
• Ţesutul conjunctiv conţine două proteine flexibile importante: colagenul şi elastina.
• De asemenea, proteinele joacă un rol esenţial în transportul oxigenului şi al dioxidului de carbon: hemoglobina preia oxigenul în plămâni, iar mioglobina îl depozitează în muşchi.
• Enzimele sunt, fără excepţie, proteine care iniţiază şi accelerează în mod selectiv procesele chimice din organismul viu.
• O parte a hormonilor sunt, de asemenea, proteine (insulina, adrenalina, hormonii sexuali, tiroxina etc.).
• Multe substanţe biologic active sunt similare proteinelor (de ex. histamina, un mediator de inflamaţie, sau dopamina şi serotonina care joacă un rol important în transmiterea excitaţiei nervoase).
• Antigenele sunt molecule de proteine produse de sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi neutraliza substanţele străine ajunse în organism.
• Dintre proteinele din sânge, albuminele contribuie la reglarea presiunii osmotice a sângelui şi depozitarea aminoacizilor. Globulinele sunt esenţiale în protejarea organismului şi asigurarea imunităţii; lipsa fibrinogenului previne coagularea sângelui.
• Multe substanţe constitutive ale celulelor şi nucleelor celulare, ale mitocondriilor, ribosomelor şi, parţial, ale membranelor celulare sunt proteine.
• Deoarece în soluţii apoase se comportă ca anioni, proteinele joacă un rol important şi în menţinerea echilibrului acid-bază.

O cantitate corespunzătoare de proteine de calitate este absolut indispensabilă organismului.  Consumul de proteine şi de aminoacizi esenţiali şi neesenţiali care alcătuiesc proteinele trebuie asigurat şi în cursul curei de slăbire (Turbo dieta®) pentru ca cele 300-600 de grame de proteine metabolizate zilnic, cu multiple funcţii să poată asigura funcţionarea sănătoasă şi armonioasă a organismului pe durata curei, adică în perioada când procesele metabolice sunt accelerate.