Consiliere: 00 40 31 224 9954
Română
Română English Deutsch Polski Slovensky

Rețete simple pentru programul Turbo Dieta de 30 de zile

Oare ce putem pune pe masă pe durata programului Turbo Dieta®de 30 de zile? Am adunat pentru Dvs. cele mai bune rețete de 500-600 de calorii.


Ca să vă ușurăm situația, adică să nu fie nevoie să numărați caloriile am adunat câteva rețete pe care le puteți prepara cu încredere pentru prânz în Programul de 30 de zile.

(Cantitățile sunt pentru 2 persoane.)

Spanac cu ouă pe pat de cartofi şi linte

Ingrediente (pentru 2 persoane): 200 g cartofi, 1 ceapă, 1 lingură de ulei de rapiţă, 1 căţea de usturoi, 80 g de linte, ¼ litri de zeamă de legume, 100 g roşii la cutie, 1 lingură de oţet, 300 g de spanac (congelat), 1 lingură de ulei de rapiţă, 4 ouă, sare, piper, cimbrişor, piper cayenne
Preparare: Curăţaţi cartofii, apoi tăiaţi-i cuburi de mărime mijlocie. Mărunţiţi ceapa. Încălziţi uleiul într-o oală, căliţi jumătate din ceapă şi usturoiul până când devine sticloasă. Adăugaţi lintea şi prăjiţi-o puţin. Turnaţi zeama de legume şi fierbeţi-o timp de cca. 10 minute. Adăugaţi cuburile de cartofi şi fierbeţi până când aceştia se înmoaie. Adăugaţi roşiile, cimbrişorul, oţetul, sarea şi piperul cayenne. Căliţi cealaltă jumătate de ceapă într-o linguriţă de ulei, adăugaţi spanacul şi lăsaţi să se decongeleze, apoi condimentaţi-l. Încălziţi restul uleiului, prăjiţi ouăle ochiuri şi mâncarea este gata de servit.

O porție 663,2 kcal (din care 33,4 g proteine; 27,1 g lipide; 69,9 g carbohidraţi; 15,2 g fibre alimentare)

Mâncare de tofu cu fasole şi sos dulce-picant

Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 cutii de fasole boabe albă (450-500 g după strecurare), 1-2 ardei chili, 2 ardei roşii, 1 căţea de usturoi, 2 dovlecei mai mici, ¼ litri zeamă de legume, 100 g struguri negri, 1 legătură de pătrunjel, 150 g tofu, 1 lingură de ulei de măsline, sare, piper, curcuma, scorţişoară
Preparare: Strecuraţi fasolea, mărunţiţi ardeii chili, usturoiul, ardeii şi dovleceii. Încălziţi 1 linguriţă de ulei de măsline şi adăugaţi legumele tăiate cuburi. Înăbuşiţi-le, adăugaţi zeama de legume, fasolea şi condimentele şi fierbeţi-le cca. 10 minute, punând capacul pe oală.
Între timp încălziţi restul uleiului într-o oală şi prăjiţi toful tăiat cuburi. Tăiaţi în două boabele de struguri, scoateţi sâmburii, apoi adăugaţi-le la mâncare împreună cu bucăţile de tofu şi pătrunjelul. Încălziţi mâncarea încă odată şi condimentaţi-o în funcţie de preferinţele individuale.

O porție 654,7 kcal (din care 37,9 g proteine; 11,1 g lipide; 99,9 g carbohidraţi; 36,7 g fibre alimentare)

ă Şuncă prăjitîn sos cu mere şi muştar

Ingrediente: 2 coaste de Kassel fără os (125 g), 2 linguriţe de ulei de rapiţă, 2 mere, 0,1 l de zeamă de legume, zeamă de lămâie, muştar, boia, sare, piper
Preparare: Tăiaţi merele în cuburi, apoi presăraţi-le cu puţină zeamă de lămâie. Prăjiţi coastele 2-3 minute pe fiecare parte, apoi adăugaţi merele şi prăjiţi-le încă cca. 7 minute la foc mic. Condimentaţi mâncarea cu sare şi piper, scoateţi carnea din oală şi ţineţi-o la cald. Adăugaţi zeama de legume la mere, amestecaţi şi muştarul, apoi condimentaţi mâncarea. Puneţi înapoi carnea, apoi lăsaţi-o să stea puţin pentru ca aromele să se amestece. Pentru garnitură preparaţi cu sare patru cartofi mijlocii.

O porție 666,0 kcal (din care 35,5 g proteine; 22,0 g lipide; 78,8 g carbohidraţi; 12,9 g fibre alimentare)

Somon cu sos gorgonzola şi salată

Ingrediente: 2 linguriţe de ulei de rapiţă, 1 ceapă, 0,1 smântână de gătit, 50 g de gorgonzola, 100 somon afumat, ½ legătură de arpagic, sare, piper, 150 g de fetică, 1 linguriţă de ulei de nucă, muştar, oţet balsamic

Preparare: Mărunţiţi fin ceapa şi arpagicul, tăiaţi gorgonzola în cuburi şi somonul în fâşii. Încălziţi uleiul, căliţi ceapa până devine sticloasă, adăugaţi puţină apă şi smântâna de gătit. Adăugaţi gorgonzola la celelalte ingrediente şi topiţi-o, amestecând în continuu. Adăugaţi somonul la sos şi încălziţi-l. Condimentaţi-l cu sare şi piper, apoi adăugaţi arpargicul. Spălaţi fetica şi preparaţi toppingul din apă, ulei, oţet şi condimente. Preparaţi o garnitură din 70 g de spaghete din făină integrală, fierte al dente.

O porție 666,7 kcal (din care 35,7 g proteine; 31,4 g lipide; 57,9 g carbohidraţi; 5,0 g fibre alimentare)


Cartofi prăjiţi în cuptor cu ton şi salată

Ingrediente: 2 cartofi (25o g), ½ linguriţă de chimion, 250 g caş degresat, 2 lingură de apă minerală, 2 castraveţi cornişon, 1 ceapă, 2-3 linguri de amestec de condimente verzi (proaspete sau congelate), 2 linguri de capere, 1 conservă de ton (fără ulei), 2 ouă fierte, 150 g fetică, 1 linguriţă de ulei de nucă, muştar, oţet balsamic
Preparare: Spălaţi cartofii, adăugaţi chimionul şi înfăşuraţi-le într-o folie de aluminiu. Prăjiţi-le în cuptor cca. 60 de minute la 200 de grade. Sfărâmaţi şi amestecaţi caşul cu apa minerală până când devine cremos, tăiaţi mărunt castraveţii şi ceapa, apoi amestecaţi-le cu caşul împreună cu condimentele verzi şi cu mărarul. După ce s-au făcut, desfaceţi pachetul cu cartofi şi scoateţi 3 linguri de amestec. Adăugaţi tonul şi ouăle tăiate mărunt, turnaţi amestecul peste cartofii prăjiţi şi serviţi-o cu caşul. Spălaţi fetica, apoi preparaţi toppingul din apă, ulei, oţet şi condimente.

O porție 667,1 kcal (din care 50,0 g proteine; 27,5 g lipide; 53,4 g carbohidraţi; 9,4 g fibre alimentare)

Curcan cu ciuperci şi crochete de cartofi

Ingrediente: 4 crochete de cartofi (50 g), 2 felii de curcan (150 g), 2 linguriţe de ulei de rapiţă, 1 ceapă, 500 g de ciuperci champinion, 0,1 l lapte degresat, ¼ litri de zeamă de legume, 2 linguri de smântână, muştar, sare, piper
Preparare: Preparaţi crochetele în cuptor conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Condimentaţi feliile de carne şi prăjiţi-le în ulei cca. 3 minute, apoi scoateţi-le din tigaie şi ţineţi-le calde. Mărunţiţi ceapa, tăiaţi felii ciupercile, apoi înăbuşiţi-le în uleiul rămas în tigaie. Turnaţi laptele şi zeama de legume peste ele, apoi fierbeţi-le cca. 5 minute. Adăugaţi smântâna, apoi condimentaţi-le cu muştar, sare şi piper.

O porție 679,6 kcal (din care 50,2 g proteine; 27,2 g lipide; 57,4 g carbohidraţi; 10,4 g fibre alimentare)
 
Vită înăbuşită cu rădăcini

Ingrediente: 350 g carne de vită slabă; pentru înăbuşire: 4 cepe, ¼ ţelină, 1 căţea de usturoi, 1 morcov, 1 praz întreg, ½ litri de zeamă de legume, 2 linguri de bulion, 0,2 l vin roşu, 2 linguriţe de ulei de rapiţă, chimion, scorţişoară, măghiran, pătrunjel, sare şi piper
Preparare: Tăiaţi carnea în cuburi, feliaţi mărunt ceapa, ţelina, morcovul şi prazul. Încălziţi uleiul într-o tigaie mare, prăjiţi carnea, adăugaţi ceapa şi prăjiţi-le împreună. Condimentaţi carnea cu sare şi piper, apoi adăugaţi bulionul şi jumătate din vin. Adăugaţi zeama de legume şi restul vinului, apoi fierbeţi cca. 1 oră. Pe lângă praz, adăugaţi şi restul legumelor în tigaie şi fierbeţi încă cca. 30 minute. După ce carnea s-a făcut, adăugaţi prazul şi condimentele verzi. Condimentaţi mâncarea şi fierbeţi încă 10 minute. Adăugaţi scorţişoară.
Serviţi ca şi garnitură două felii de pâine prăjită, din făină integrală.

O porţie conţine 450 de kcalorii

Strammer Max (şuncă şi ochiuri pe pâine prăjită) cu salată de sfeclă

Ingrediente: 2 felii de pâine integrală, 8-10 felii de şuncă proaspătă (100 g), 4 ouă, 2 linguriţe de ulei de rapiţă, 1 pahar de salată de sfeclă (350 g, strecurată), sare şi boia
Preparare: Puneţi feliile de şuncă pe pâine. Prăjiţi ouăle ochiuri, puneţi sare şi boia, apoi aşezaţi-le pe pâine. Strecuraţi salata de sfeclă, apoi presăraţi 1 linguriţă de ulei pe ea.

O porție 661,5 kcal (din care 52,1 g proteine; 24,9 g lipide; 55,8 g carbohidraţi; 9,0 g fibre alimentare)

Mâncare cu legume de iarnă şi tocătură de carne

Ingrediente: 2 cepe, 1 căţea de usturoi, 1 legătură de ţelină, 2 morcovi, 50 ml de vin roşu, 120 g de cartofi, 100 varză albă, 20 ml zeamă de legumă, 125 g fasole boabe (la borcan sau conservă), 200 g de carne tocată, ½ ouă, 1 lingură de bulion, 1 lingură de pesmet, 2 linguriţe de pătrunjel, cimbrişor, boia, sare, piper
Preparare: Tăiaţi mărunt una dintre cepe şi usturoiul, adăugaţi carnea tocată, oul, bulionul şi pesmetul.  Condimentaţi cu sare şi piper, adăugaţi boia şi formaţi chifteluţe. Încălziţi uleiul în tigaie şi prăjiţi chiftelele. Tăiaţi cuburi cealaltă ceapă şi ţelina, feliaţi morcovii, tăiaţi cartofii în cuburi, iar varza în fâşii.  Încălziţi o linguriţă de ulei într-o oală şi căliţi ceapa, apoi adăugaţi morcovii.  Prăjiţi-i puţin, apoi adăugaţi vinul roşu. Adăugaţi cartofii şi zeama de legume şi fierbeţi încă 5 minute. După ce aţi adăugat varza şi ţelina, fierbeţi încă 3 minute. Puneţi fasolea şi chiftelele pe mâncare şi peste 5 minute puteţi s-o serviţi. Presăraţi cu condimentele verzi.

O porție 628,4 kcal (din care 35,6 g proteine; 12,5 g lipide; 57,4 g carbohidraţi; 18,4 g fibre alimentare)

Salată de varză cu fâşii de curcan


Ingrediente: ½ cap de varză (20o g), puţină boia, 1 ardei chili, 1 măr, 1 banană mai mică, oţet, zeamă de lămâie, 5 ml de suc de mere, 2 linguri de ulei de rapiţă, 300 g carne de curcan, sare şi piper
Preparare: Tăiaţi varza fâşii înguste, săraţi-o, faceţi-l piure cu ajutorul zdrobitorului de cartofi. Tăiaţi mărunt ardeiul chili, ardeii în fâşii, merele şi banana în felii subţiri. Amestecaţi ingredientele. Preparaţi un topping din oţet, zeamă de lămâie, sucul de mere şi 1 lingură de ulei, adăugaţi peste salată şi lăsaţi să stea 30 de minute. Încălziţi restul uleiului într-o tigaie, tăiaţi carnea de curcan în fâşii, prăjiţi-le până devin crocante, puneţi sare şi piper şi adăugaţi-le la salată.

O porție 667,5 kcal (din care 45,3 g proteine; 8,1 g lipide; 90,2 g carbohidraţi; 15,3 g fibre alimentare)

Lasagne de legume


Ingrediente: 8o g de foi de lasagne, 200 g amestec de legume italiene (congelate), 100 g ciuperci champinion, 2 roşii, 100 g smântână, 1 ou, 0,1 l lapte degresat, 1 linguri de bulion, 1 lingură de condimente italiene (congelate), 2 lingură de parmezan răzuit, 2 linguri de caşcaval gouda, puţin ulei de măsline, sare, piper
Preparare: Ungeţi cu ulei o tavă teflon şi aşezaţi foile de lasagne. Tăiaţi ciupercile şi roşiile. Amestecaţi oul cu smântâna, laptele, bulionul şi condimentele italiene. Puneţi mai multe rânduri de legume, ciuperci, roşii, sos, caş şi foi de lasagne în aşa fel încât să rămână sos şi caşcaval şi pe ultima foaie. Lăsaţi-o la cuptor cca. 50 de minute la 190 de grade. La sfârşit acoperiţi lasagna cu o folie de aluminiu pentru a preveni uscarea ultimei foi.

O porție 686,2 kcal (din care 36,8 g proteine; 33,1 g lipide; 59,4 g carbohidraţi; 10,3 g fibre alimentare)

 

Reţete pentru diabetici*(pentru 4 persoane)


Mâncare specială din varză creaţă


Ingrediente: 1 kg de varză creaţă, 300 g carne afumată fiartă (să nu fie grasă), 50 g de margarină, 50 g de pesmet, 0,1 l smântână degresată, sare
Preparare: Tăiaţi varza în felii, fierbeţi-o în apă sărată, apoi strecuraţi-o. Ungeţi o tavă de teflon cu margarină şi aşezaţi varza în ea, puneţi carnea afumată tăiată şi acoperiţi-o cu restul verzei.  Prăjiţi pesmetul în restul de margarină, amestecaţi-l cu smântâna şi turnaţi-l peste varză, apoi puneţi totul în cuptor.

O porție 513,2 kcal (din care 38,2 g proteine; 17,5 g lipide; 49,9 g carbohidraţi; 8,8 g fibre alimentare)

Rulouri de pui cu legume


Ingrediente: 500 g de pulpe de pui, 200 g morcovi, 200 g de pătrunjel, 150 mere, 50 g margarină, sare, piper, frunze de pătrunjel
Preparare: Dezosaţi pulpele şi bateţi carnea să fie cât mai mari. Tăiaţi legumele amestecate în cuburi şi căliţi-le. Condimentaţi cu sare, piper şi pătrunjel mărunţit. Puneţi-le peste carne şi adăugaţi merele tăiate în cuburi mici. Înfăşuraţi pulpele de pui şi prindeţi-le cu ace pentru carne. Prăjiţi-le în margarina topită.

O porție 450,9 kcal (din care 30,2 g proteine; 14,1 g lipide; 50,3 g carbohidraţi; 13,4 g fibre alimentare)

Pulpe de put umplute cu morcovi


Ingrediente:
300 g de morcovi, 4 ouă, 600 g pulpe de pui (4 buc), 30 g ceapă, sare, piper, nucşoară, zeamă de lămâie

Preparare: Răzuiţi morcovii, amestecaţi-i cu ouăle fierte, tăiate fin şi frunze de pătrunjell mărunţite. Condimentaţi cu sare, piper, nucşoară măcinată, zeamă de lămâie, ceapa roşie răzuită. Introduceţi amestecul sub pielea de pe pulpe. Aşezaţi pulpele într-o tavă de teflon, acoperiţi cu folie de aluminiu, fără grăsime, apoi prăjiţi-le în cuptorul preîncălzit.

O porție 562,5 kcal (din care 47,5 g proteine; 18,8 g lipide; 49,7 g carbohidraţi; 12,7 g fibre alimentare)

Piept de pui cu varză şi mere


Ingrediente: 100 g de ceapă, 20 g margarină, 800 g varză murată, 150 g mere, 400 g piept de pui (4 felii), 2 linguri de ulei, oţet, îndulcitor
Preparare: Curăţaţi cepele, tăiaţi-le în cuburi şi căliţi-le în margarină. Adăugaţi varza murată, 1,5 dl de apă, sare, piper şi înăbuşiţi-o timp de o jumătate de oră sub capac. Scoateţi interiorul merelor spălate şi le tăiaţi felii subţiri. Amestecaţi bucăţile de măr în varză, apoi înăbuşiţi totul timp de cca. 5 minute. Săraţi şi piperaţi feliile de piept, prăjiţi-le pe ambele părţi în ulei, apoi înăbuşiţi-le la foc mic timp de cca. 10 minute, adăugând puţină apă. Condimentaţi varza cu oţet şi îndulcitor, apoi serviţi-o lângă pieptul de pui prăjit.

O porție 484,2 kcal (din care 39,4 g proteine; 13,7 g lipide; 50,0 g carbohidraţi; 11,4 g fibre alimentare)

Piept de pui cu ciuperci

Ingrediente: 600 g piept de pui, 200 g ciuperci, 40 g margarină, 0,2 l de smântână degresată, sare, piper, boia, cimbrişor, busuioc
Preparare: Scoateţi pielea, dezosaţi-le, apoi tăiaţi patru felii şi bateţi-le. Tăiaţi mici striaţii, vertical pe fibre, săraţi-le şi piperaţi-le, apoi puneţi-le într-o tavă de teflon. Săraţi şi piperaţi ciupercile, apoi înăbuşiţi-le în margarină până când zeama lăsată de ele se evaporează. Scoateţi-le de pe foc şi amestecaţi cu smântână până obţineţi un amestec fin. Turnaţi totul pe feliile de carne şi puneţi oala în cuptor cca. 30 de minute.

O porție 510,9 kcal (din care 49,4 g proteine; 12,2 g lipide; 50,4 g carbohidraţi; 4,2 g fibre alimentare)

Pulpe de pui cu legume

Ingrediente: 600 g pulpe de pui, 200 g ciuperci, 200 g amestec de legume, 250 g varză creaţă, vegeta, sare, piper
Preparare: Puneţi pulpele de pui într-o tavă căptuşită în folie de aluminiu, apoi presăraţi sare şi vegeta. Tăiaţi ciupercile şi legumele în felii subţiri, apoi varza în cuburi micuţe. Amestecaţi totul şi presăraţi peste pulpele de pui. Puneţi din nou sare şi piper. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu, prăjiţi-le timp de cca. 1 oră în cuptorul preîncălzit. Scoateţi folia, apoi lăsaţi tava în cuptor încă 10 minute.

O porție 497,1 kcal (din care 47,5 g proteine; 11,5 g lipide; 50,1 g carbohidraţi; 11,0 g fibre alimentare)

*Preparare: Cantităţile specificate se referă la o porţie pentru 4 persoane. Valorile energetice (E) şi de carbohidraţi (C) se referă la porţia pentru o singură persoană.

Laptele folosit trebuie să fie lapte degresat cu 1,5% grăsime, iar smântâna trebuie să aibă 12% grăsime.
Acolo unde nu se specifică numele caşcavalului, se ia în considerare conţinutul energetic şi de carbohidraţi specific caşcavalului Óvári.

**Sursă: Nagy Margit: 399 Recept cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak A diabetes újság Konyhasarok rovatának különkiadása (399 reţete pentru diabetici şi persoanele care ţin cură de slăbire – Jurnalul Diabetes, ediţia specială a rubricii culinare), Editura Chronos, Budapesta